uit en thuis

Vier truien, vier échte winnaars

Natuurlijk is het hét gesprek van vandaag; de Tour de France Femmes (TdFF), ofwel; de Tour de France voor vrouwen. En dan uiteraard de bloedstollend spannende strijd om de gele trui; de leiderstrui van de ronde. Tenminste…

Vanochtend ging het met veel collega’s wel over hun vakantie. En ook heb ik verteld over dat ik afgelopen zaterdag de 11 Friese steden in 200 kilometer bijlangs ben gefietst. Maar over de TdFF hadden we het helaas niet. Ondanks de grote publiciteit, de dagelijke live-uitzendingen én de dagelijkse Avondetappe is de vrouwentour nog niet zo bekend als de mannentour. En dat is jammer. Donders jammer.

Want wat een strijd zat er in deze vrouwenversie van de Tour de France! Twee weken korter dan de mannenversie en slechts 8 ritten, maar de spanning was 3 keer zo groot! Zelf in de laatste etappe, tijdens de laatste kilometers van de rit (beklimming Alpe d’Huez) was nog niet helemaal duidelijk wie de gele trui ging krijgen. Werd de enorme strijd van Demi Vollering tijdens deze laatste rit beloond, of hield de Poolse Niewiadoma toch genoeg tijd over? Of was het toch Pauline Rooijakkers die er met de eer vandoor ging?

Demi Vollering won de etappe na een fantastische directe strijd met Pauline Rooijakkers. Vlak voor de finish liet ze zien écht betere benen te hebben en passeerde Rooijakkers (ook door de extra bonusseconden) in het klassement. Toen werd het écht spannend, want wat kon Niewiadoma nog? De Poolse werd uiteindelijk 4de in de rit, miste de boni’s, maar hield net genoeg tijd over (4 seconden) om de TdFF op haar naam te schrijven. Oef, dan zit je als kijker op het puntje van je stoel/bank! Maar ik vind het een mooie winnares. 🙂

En dat vind ik ook van de andere truien die verdeeld zijn; Ghekiere met de bollen van het bergklassement, Vos met het groen van het puntenklassement en Pieterse met het wit voor de beste jongere. Ook deze vrouwen hebben gestreden voor hun truien.

Ghekiere stond onverwacht aan de start van de TdFF, kwam onverwacht in de bollentrui en kreeg een doel. De Belgische vocht hard voor het behoud van die trui en beloonde zichzelf met een etappewinst op Le Grand Bornand. In de laatste rit wist ze de trui succesvol te verdedigen. Wat prachtig en wat verdiend!

Pieterse is jong en een veelvraat. Ze is goed in het veld, op de MTB en op de weg. Ze had na de voorlaatste etappe zelfs nog medaillekansen. En dat vond ze zelf ook. Prachtig dat enthousiasme, die sportiviteit en de strijdlust. De grote namen bleken in het hooggebergte toch een tikje te sterk, maar de beste jongere vrouw bleef ze wel. Terecht.

Marianne Vos. Al jaren één van mijn favoriete rensters. Ze is door menigeen ook wel The GOAT genoemd; the greatest of all time. Wat mij betreft wel terecht. Volgens Wikipedia is ze al sinds 2002 winnaar van grote prijzen. Toen o.a. Nederlands kampioen op de weg voor vrouwen onder de 17. Inmiddels is ze een indrukwekkend palmares verder (kijk vooral ook op de Wikipediapagina over Vos). En deze TdFF gewoon nog snoeihard strijden voor de groene puntentrui. Met succes. Wat een klasbak.

Heb je het niet gezien? Je hebt wat gemist! Gelukkig is alles bij de NOS terug te kijken. Doen hoor, want het was een fantastisch mooie TdFF-week!